Mesto plánuje vybudovať nájomné byty prestavbou 40-ročného objektu

12.10.2011 Medzilaborce

Medzilaborce 12. októbra (TASR) - Bytový fond mesta Medzilaborce by sa mal v nasledujúcom období rozšíriť o nové nájomné byty pre sociálne slabšie i mladé rodiny. Magistrát plánuje vybudovať ubytovacie kapacity rekonštrukciou takmer 40-ročnej budovy na Cintorínskej ulici, ktorú momentálne vlastní stropkovská pobočka úradu práce. Jej odkúpenie do vlastníctva mesta za sumu 18.900 eur schválili v týchto dňoch medzilaboreckí poslanci počas rokovania mestského zastupiteľstva.
Poslanci schválili odkúpenie osempodlažného objektu na Cintorínskej ulici v Medzilaborciach iba za 10 % ceny stanovenej v posudku znalca z odboru stavebníctva, ktorý ohodnotil nehnuteľnosť na 189.000 eur. \"Úrad práce s cenou súhlasí. V súčasnosti je budova prázdna, úrad práce sa presťahoval do nových priestorov,\" informoval v tejto súvislosti TASR vedúci odboru vnútornej správy medzilaboreckého magistrátu Peter Pačuta.
Nehnuteľnosť, ktorú sa chystá mesto na základe rozhodnutia poslancov odkúpiť, postavili v roku 1972. V minulosti slúžila ako ubytovňa disponujúca 100 lôžkami pre zamestnancov Jabloneckých sklární v Medzilaborciach, neskôr ako administratívna budova úradu práce.
Pačuta poznamenal, že pri budúcej výstavbe bytov plánujú využiť viaczdrojové financovanie v podobe bankových úverov, vlastných prostriedkov či financií získaných cez Štátny fond rozvoja bývania.
\"V súčasnosti je ešte predčasné hovoriť koľko jedno, dvoj či trojizbových bytov by tam mohlo vzniknúť, všetko bude záležať od finančných možností. Výstavba, respektíve rekonštrukcia je naplánovaná na rok 2012, potom ako bude dotiahnutý predaj budovy do konca a jej vlastníctvo prejde na mesto,\" objasnil vedúci odboru vnútornej správy.
Mesto Medzilaborce má v súčasnosti 56 nájomných bytov na území mesta, ktoré sú využívané ich nájomníkmi. Tieto kapacity sú však s ohľadom na záujem miestnych obyvateľov nedostatočné. \"V súčasnosti evidujeme 87 žiadostí o pridelenie bytov,\" uzavrel Pačuta.
 

Vyberte región